Projekt SANA – Sundhed, Agroøkologi og Natur i Bolivia

Projekt SANA – Sundhed, Agroøkologi og Natur i Bolivia

5-Obj 2-Cierre del taller de formacion en liderazgo femenino Ravelo-2

Projekt SANA – Sundhed, Agroøkologi og Natur i Bolivia

Hvad er projektet

SANA-projektet er udviklet i samarbejde med PRODECO, vores bolivianske partner, som også står for projektets udførelse. Projektet er samfinansieret af CISU og den tyske NGO Misereor, der har lokale ansatte til at varetage administrative opgaver i Bolivia. Misereor bidrager med 60 % af finansieringen, lokale donorer med 16 %, og CISU med 24 % (1.636.028 DKK). Projektet løber fra 2022 til 2026 og er en videreudvikling af et pilotprojekt fra 2020-2022, også med samfinansiering fra Misereor.

Projektets formål

Projektets mål er at forbedre fødevaresikkerheden og ernæringen for små agroøkologiske landbrugsfamilier. Der er tre specifikke mål:

  • Familierne øger deres adgang til agroøkologiske fødevarer til eget forbrug for at forbedre deres kost og til salg for at øge deres indkomst.
  • Organiseringen af bondekvinder og unge styrkes, så de opbygger lederskab og kapacitet til at kæmpe for rettigheder til sund mad, fødevaresikkerhed og miljøbeskyttelse.
  • Forekomsten af kronisk underernæring og blodmangel hos børn under 5 år og kvinder i den fertile alder reduceres i Mojocoya og Ravelo.
1-Obj 1 – Parcela agroforestal Gladys Sanca fra Isluco høster bladbeder på sin økologiske grøntsagsmark. Oven over hænger et net, der har to funktioner: det beskytter afgrøderne mod haglbyger, og giver skygge på dage med stærk solskin. Både hagl og stærk sol forekommer hyppigere end før, pga. klimaforandringerne, og derfor er nettet vigtigt for at kunne høste.
2-Obj 1 -Invernadero como respuesta de adaptación al CC Her er et af de 53 simple drivhuse, som projektet ind til videre har støttet konstruktion af i både Ravelo og Mojocoya. De er 9 x 5 meter, og gør at bondefamilierne, sammen med et enkelt vandingssystem, kan dyrke tomater, paprika, grønne bønner, salat, agurk, selleri og squash.
3-Obj 1 -Niños con productos agroecológicos De tre drenge viser zucchini, grønne bønner og kål frem, som er dyrket økologisk.
4-Obj 1 – Cocina mejorada ahorradora de leña Fru Martina Condori fra Sorojchi viser sit brændebesparende komfur frem. Der er indtil videre bygget 30 af disse komfuerer, 6 i hvert af de 5 landsbysamfund, der er med i projektet fra Ravelo kommune
5-Obj 2-Cierre del taller de formacion en liderazgo femenino Ravelo-2 22 bondekvinder i Ravelo har været på kursus i lederskab og planlægning og viser stolt deres diplomer frem.
6-Obj 2 – Iniciativa juvenil – recicladores De unge fra skolen i Quivale i Mojocoya kommune har deltaget i en kampagne om affaldsindsamling og salg af affald til genanvendelse for at gøre befolkningen mere opmærksomme på de miljøskadelige effekter af affald og de genbrugsmuligheder der er for affald.
7-Obj 3 -Elaboracion del plan municipal de salud Mojocoya (personal de salud y agentes locales de salud) Der er møde om udarbejdelse af kommunens sundhedsplan i Mojocoya. Blandt andet skal der fokus på at nedbringe andelen af underernærede børn under 5 år og af kvinder og børn med jernmangelanæmi.

Projektets aktiviteter

Projektet dækker 10 landsbysamfund i Mojocoya kommune og 5 i Ravelo kommune. I løbet af det første år blev der etableret en daghøjskole, der giver teknisk undervisning og støtte til bønderne (både mænd og kvinder) i agroøkologisk dyrkning af frugt- og grøntsager, drivhuse samt medicinske planter. Undervisningstemaerne inkluderer agroøkologi, jordbundssundhed, ernæring, plantning, skovbrugssystemer, bekæmpelse af skadedyr, vandingssystemer samt markedsføring og salg.

Ved udgangen af andet år (april 2024) var der bygget 53 drivhuse til grøntsagsproduktion og 30 brændebesparende komfurer. Derudover har 40 kvinder fra Mojocoya og 23 fra Ravelo deltaget i seks kursusgange om lederskab og planlægning, hvilket bl.a. har resulteret i, at de har udarbejdet og gennemført deres egne årsplaner. 43 unge har gennemført et ungdomslederskabskursus og organiserede efterfølgende en klimaindsats under temaet ”nul affald i min landsby”, hvor de indsamlede affald til genanvendelse og tjente 625 bolivianos på det.

I januar-februar 2024 blev der gennemført en baseline-undersøgelse af ernæringstilstanden hos børn under 5 år og graden af jernmangel hos børn og kvinder i den fertile alder. Resultaterne viste, at situationen lokalt er bedre end de nationale tal fra 2016, men projektet arbejder fortsat sammen med sundhedssystemet for at reducere underernæring og jernmangel. En opfølgende undersøgelse om to år skal vise, om indsatsen har forbedret forholdene.

Målgruppe

Projektets direkte målgruppe er 470 familier fra de 15 landsbysamfund (10 i Mojocoya og 5 i Ravelo). Både mænd og kvinder deltager i landbrugsundervisningen og produktionen, mens kvinderne og de unge specifikt deltager i lederuddannelseskurserne. Dette skyldes, at bondeorganisationerne allerede er ret stærke, og de består primært af mænd, som derfor ikke har samme behov for disse kurser.

Projektgruppen

Projektgruppen består af 6 frivillige fra Fyn, Sjælland og Jylland, som tilsammen har ekspertise inden for sundhed, ernæring, landbrug, uddannelse og antropologi. Vi følger projektet tæt og holder bl.a. kvartalsvise møder med vores samarbejdspartnere i Sucre, Bolivia. Er du interesseret i at høre mere eller deltage, så skriv til sekretariat@dialogos.dk.

Relevante dokumenter

Du kan få tilsendt projektdokumentet og andre relevante dokumenter (de fleste er på spansk) ved at skrive til sekretariat@dialogos.dk.