Prodeco startede et nyt projekt op i år, i Chuquisaca, Bolivia, i samarbejde med den tyske NGO MISEREOR og Dialogos:”Sustainable agroecological hydro productive management, for the production of healthy food cores”. Projektstarten blev udfordret af sociale protester, omkring præsidentvalget i Bolivia, og Covid-19 pandemien. Siden Corona ramte Bolivia, er 145.492 registret positive, 124.596 patienter er blevet raske igen. Der er påbud om at bære mundbind, offentligt, men da smittetallet har været faldende, er alle COVID-19 restriktioner suspenderet til 15 januar 2021, så folk kan fejre jul og nytår.
Zulema fortæller Prodeco har valgt at give de lokale samfund værnemidler, for bedre at kunne hjælpe den fattige indianske gruppe i projektområdet. Prodeco har udarbejdet retningslinjer, for arbejde på kontoret, enkelte medarbejdere har været smittede, så nu er der indført mundbind og afspritning. I projektområdet har Prodeco ændret undervisningsformerne, så møderne foregår i mindre grupper, møderne er kortere, man bruger mundbind, holder afstand, vasker hænder og spritter skoene af. Mange møder foregår virtuelt. Sammen med landkommunerne og de traditionelle helbredere er der lavet informationskampagner om COVID-19. I Mojocoya-kommunen bliver børn, unge og kvinder, undervist i symptomer, i at undgå og stoppe smitten. Det sker på åbne landsbymøder, og gennem radioprogrammer, på quechua-sproget, så budskabet bliver forstået alle.
Det er et svært scenarie at manøvrere i: For institutionen betyder færre aktiviteter, færre økonomiske midler, og færre ansatte til flere opgaver, men pandemien har også lært Prodeco nye arbejdsmetoder, og boostet Prodecos netværk. Familierne i projektområdet er sårbare, staten når ikke ud med hjælpepakker, de indianske organisationer har råbt op, og i mangel af bedre vælger mange at isolere sig. I mange indianske områder har beboerne selv opsat kontrolposter og vejbomme, for at sikre sig fremmede personer ikke kommer ind med smitten. Isolationen betyder desværre også at familierne mangler basale fødevarer. Projektet forbedrer fødevareproduktionen, kunstvandingssystemerne, arbejder med såsæd, og giver teknisk støtte.